Избелване на зъби

Избелването на зъби е популярен и консервативен метод за отстраняване на петна и оцветявания по зъби, както и корекция на техния цвят. Избелването на зъбите е резултат от окислението на хромогенни материали от свободните радикали на водородния прекис.

Съществуват два основни метода за избелване на зъби:

1. Професионално избелване на зъбите в клинични условия

При тази форма на избелване се използват високи концентрации водороден прекис или карбамиден прекис. Най-разпространеният агент за избелване на зъби по този начин е водороден прекис в концентрации от около 30% до 35%. Поради високата коцентрация, тези избелващи материали биха могли да предизвикат наранявания по меките тъкани, които обикновено зарастват без усложнения в рамките на 1 до 2 седмици. Ето защо този метод за избелване на зъби се прилага само в стоматологичен кабинет със съответната защита на меките тъкани в устата.

2. Професионално избелване на зъби в домашни условия

Това е по-разпространен метод за избелване на зъби. При него се използват индивидуални избелващи шини и спринцовки, съдържащи безопасен избелващ гел. Избелващите гелове за употреба в домашни условия са обикновено с висок вискозитет, приятни на вкус и съдържат прекиси в различни концентрации. Избелването включва две кратки посещения в стоматологичен кабинет. Първото е за вземане на отпечатък за изработване на индивидуална щина, а второто е за получаване на шините и избелващия агент. Шините с гел следва да се носят два или повече часа в продължение на няколко дни.

Някои пациенти могат да усетят повишаване чувствителността на зъбите, която изчезва след приключване на процедурата. Съществуват гелове, които съдържат добавки, неутрализиращи този ефект.

Избелването на зъбите в домашни условия не оказва влияние върху здравината на зъбите. Карбамидният прекис не разрушава повърхностите на съществуващите пломби. Все пак, не забравяйте, че пломбите не се избелват.

При упорити зъбни петна, като такива от тетрациклин, дори комбинацията от клинично избелване и професионално избелване в домашни условия може да не доведе до желаните резултати. В този случай единственото средство за постигане на естествено красив вид е поставянето на порцеланови фасети.

избелване на зъбиизбелване на зъби

Този пациент има неподредени и обезцветени зъби горе и долу. Той е решил да подреди и изсветли горните си зъби с няколко фасети и да избели долните си зъби с процедура в домашни условия.

След приключване на лечението, пациентът има като цяло по-бели зъби и по-балансирана и хармонична линия на горните зъби.


Често задавани въпроси


Стоматология