Естетичната стоматология - дизайн на усмивката

Понятието красива усмивка е индивидуална естетична категория, която кореспондира с културата на индивида и културните традиции на обществото му. Красивата усмивка трябва да кореспондира с формата и пропорциите на зъбите, устните, лицето и очите. Усмивката до голяма степен определя излъчването и начинът, по който ни възприемат околните. Визията ни е пряко свързана с успеха в социалното общуване и социалния ни статус, поради което от голямо значение е и излъчването, което искаме да постигнем с усмивката. Усмивката може да придаде младежка, секси, улегнала или сериозна визия.

Има три основни типа усмивки като всеки един от тях се подразделя на вариации в зависимост от индивидуалните особености.

Секси усмивка (the sexy smile)

Осезаемата разлика в дължините на централните и странични резци е най-отличителният белег при този тип усмивка. Централните и странични резци са едни от първите постоянни зъби, които се появяват във видимата част на усмивката и тяхната дължина определя до голяма степен външния вид. На несъзнателно ниво по-дългите централни резци се асоциират с усещането за младост и сексапил. Те винаги придават на усмивката свеж вид и правят човека младолик и чаровен. След преценка на пропорциите и формата на зъбите, устните и лицето, централните и странични резци могат да бъдат моделирани така, че да придадат секси и младежки вид на усмивката.

При секси усмивката централните резци са значително по-дълги (до 1,5-2мм) от страничните. Тя придава на човека:

 • младо и свежо излъчване
 • създава чувство за увереност
 • чар
 • излъчва топлина и добронамереност
 • подчертава добре очите („смеещи се очи“) и центрира погледа на хората в зоната на носа и брадичката
 • изключително добре подчертава формата на по-изпъкнали, месести и атрактивно изглеждащи устни
 • коригира оптично недотам добре оформените скули

Изтънчена усмивка (the sophisticated smile)

Изтънчената усмивка се характеризира с „равна линия“ на горните зъби. Тя придава усещане за улегналост, зрялост, интелект, воля и твърд характер. При пробива на постоянните резци те изглеждат неравни, но с възрастта поради абразията (изтриването) на зъбите дължините им се уеднаквяват. Така този вид усмивка е характерен за по-зрялата възраст, затова с вида си вдъхва доверие, зрялост, сила, увереност и изтънченост, както и опитност. Много често този вид усмивка се предпочита от деловите хора, както и тези на които им се налага да водят преговори бидейки убедителни и вдъхващи доверие, умереност, респект и отговорност.

Придава:

 • улегнал, успял и зрял вид
 • „интелигентно излъчване“
 • поставя акцент върху долната част на лицето
 • увеличава оптично ширината на долната част на лицето
 • респект

Спортен тип усмивка (the sporty smile)

Този тип усмивка се намира някъде по средата между предните два описани, като при нея дължината на централните резци е съвсем малко по-голяма (до 1,2 мм) от тази на страничните резци. Характерни са заоблените върхове на кучешките зъби, така те не създават усещане за агресивен и остър вид на лицето.

Този тип усмивка създава силно внушение за топло излъчване, съчетано с не толкова прекомерна сериозност, нито излишна фриволност, която е приоритет на секси усмивката. Много шоу звезди, както и филмови актьори я предпочитат, тъй като пасва достатъчно точно на разнообразните роли. Тя е подходяща и от друга гледна точка - може да изглежда както изтънчена, така и секси в зависимост от поведението, грима и обстановката.

Фактори, които повлияват дизайна на усмивката

Формата на лицето

С много малки корекции в дължините на зъбите може да се постигне поразителен оптичен ефект в омекотяването на различни лицеви диспропорции. Например, при издължено лице има нужда да се акцентира върху ширината на лицето, за да изглежда то по-овално. Едно овално лице може да бъде „издължено“ с промяна на дължините на резците. Когато искаме да подчертаем лицевата симетрия, формата на носа, както и да изпъкнат устните и брадичката човек се нуждае от по-акцентирани централни резци, които фокусират вниманието в осевата лицева линия.

Вашите очаквания за външния вид

Начинът, по който искате да изглеждате пред другите също е определящ. Изтънчената усмивка придава на вида ви повече интелигентно излъчване, зрялост и увереност, както и създава респект. Секси усмивката ви прави да изглеждате по-атрактивни, топли, пълни с енергия, младолики и целеустремени.

Възрастта или колко възрастни искате да изглеждате

Издължените резци придават младежки вид и ви карат да изглеждате по-млади. Това е и част от т.нар. „younger effect“, който се цели при възстановяване на зъби с порцеланови фасети при хора над 45 г. Чрез него лицето се „подмладява“ средно с 5-10г. Противно на това по-плоската линия на зъбните ръбове, както и по-наситения цвят на зъбите правят изгледа на човека по-зрял и сериозен, като му „добавят“ години.